sobota 6. listopadu 2010

Vybíjení s iCharger 206B

Samozřejmě jsem chtěl vyzkoušet novou nabíječku. Mělo to však háček, abych mohl nabíjet bylo potřeba mít co. A moje všechny baterky byly nabité. Takže jsem hned řešil vybíjení. Pro stanovení odporu externí zátěže je v návodu k nabíječce vzorec pro výpočet, ale chtěl jsem použít nějakou žárovku a u té se mění odpor v závislosti na rozžhavení vlákna. Proto jsem rovnou vyzkoušel halogenovou žárovku 12V/50W. A ono to fungovalo. Po chvíli od zapnutí se rozsvítila žárovka a proud se s připojeným tříčlánkem ustálil na hodnotě 3,8 A (tedy cca 45 W). Takže baterie o kapacitě 2200 mAh byla za necelou půlhodinu vybitá.
Vyrobil jsem si přípravek na vybíjení se čtyřmi halogenovými žárovkami, který měl podle mých představ umožňovat vybíjet 12 V baterie výkonem 50 nebo 100 W a baterie s napětím 24 V výkonem 100 resp. 200 W.  Pro napětí 12 V byla připravena jedna žárovka resp. přepnutím přepínače se připojila druhá paralelně. Pro 24 V to bylo obdobné s tím, že byly zapojeny 2 žárovky za sebou pro 100 W a dvě dvojice paralelně zapojených žárovek pro 200 W. Bohužel se změněné hodnoty odporů celého obvodu při paralelním zapojení žárovek nelíbily nabíječce a po chvíli začala omezovat proud a vybíjení odpojila. Funguje tedy vybíjení tříčlánků jednou 50W žárovkou a dvojice tříčlánků jde vybíjet do dvou sériově zapojených žárovek (ty fungují i pro čtyřčlánek), tedy zátěž 100 W - v obou případech se ustálí vybíjecí proud na hodnotě 3,8 až 3,9 A.
Bohužel se neosvědčila ani konstrukce krabičky, kdy žárovky byly osazeny do plastového víka krabičky - plast se začal teplem ze žárovek tavit a uhelnatět.
S výkony vybíjení se asi takto spokojím. V zásadě mohu vybíjet  buď samotný tříčlánek nebo sériově zapojenou dvojici tříčlánků 2200 mAh a trvá to něco pod 30 minut. To je dostatečné a baterie jsou přitom příliš zatěžovány. Navíc nebudu vybíjet tak často a tolik baterií abych investoval čas a peníze do vymýšlení něčeho výkonnějšího.
Vybíjecí přípravek budu tedy muset trochu přebudovat - žárovky osadím do keramických objímek G6,35 a vlastní konstrukci asi provedu z hliníkového plechu. Z něj udělám i nějaké odstínění světla žárovek.